Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ сільського голови Друзя Івана Володимировича про роботу Борсуківської сільської об’єднаної територіальної громади у 2017 році

Дата: 18.01.2018 09:48
Кількість переглядів: 1370

Фото без опису

       Сільська рада є колегіальним органом, який представляє спільні інтереси об’єднаної територіальної громади. Тому все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної роботи кожного депутата, постійних комісій, сесійної діяльності, виконавчого апарату об’єднаної територіальної громади; співпраці з обласною державною адміністрацією, районною державною адміністрацією, із сільськими радами, що припинили свою діяльність, та громадським активом.

           Ось уже рік (27 грудня 2016 року відбулася перша сесія) працює Борсуківська об’єднана територіальна громада. Вона об’єднала 6 сіл -- Борсуки, Нападівку, Синівці, Великі Кусківці, Передмірку, Борщівку. Наразі в громаді проживає 4482 особи. На баланс Борсуківської сільської ради були передані школи, амбулаторія, ФАПи, будинки культури, клуби, бібліотеки, дитячі садочки. На території громади функціонує 31 заклад, який утримується за рахунок державного та місцевого бюджетів.

      Перші місяці роботи були зосереджені на створенні фундаменту міцної громади. Для пересічного жителя цей процес не зовсім зрозумілий і абсолютно невідчутний. Та керівництво громади доклало і буде докладати максимум зусиль, щоб робота керівника будь-якої галузі була максимально доступною і зрозумілою. У будь-якому звіті неможливо розглянути усі галузі діяльності громади, яка, безумовно, працювала і досить продуктивно, завдяки роботі кожного працівника громади. Основні завдання та їх виконання є початком великих продуктивних змін для жителів Борсуківської об’єднаної територіальної громади.

  СУБВЕНЦІЯ

      Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання шляхом надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Субвенція надається при умові погодження проектних заявок комісією при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Загальний розмір субвенції визначався пропорційно до кількості населення.

       На потреби Лановецької комунальної центральної районної лікарні передали 2 млн. 404 тис.грн. Спрямували субвенцію й на соціальну, освітню та культурну сфери. Ці кошти дали змогу жителям громади користуватися послугами у сфері медицини, культури, освіти в установах району.

     Одним із основних завдань громади є надання якісних та доступних послуг усім жителям для забезпечення їхнього добробуту. Створюємо ЦНАП, куди буде зручно звертатись усім мешканцям. Він дасть можливість забезпечити доступність та покращить якість надання адміністративних послуг (15 адміністративних послуг, з яких 10 послуг з питань державної реєстрації нерухомого майна та 5 послуг реєстрації місця проживання). На ремонт приміщень ЦНАПу було виділено 92 тис.грн. (закупівля меблів та обладнання на суму 35 тис.грн.). На стадії завершення роботи, спрямовані на створення центру надання адміністративних послуг Борсуківської сільської ради.

       В подальшому ще буде над чим працювати (особливо над збільшенням кількості та якості послуг). Спільною працею ми зможемо досягнути поставленої мети.

ОСВІТЛЕННЯ

          Проблемою для сіл громади є відсутність вуличного освітлення. Темні вулиці створюють небезпеку виникнення дорожньо-транспортних пригод, скоєння злочинів, обмежують розвиток місцевого бізнесу та ділової активності. У деяких селах громади збереглося освітлення, проте існуюча інфраструктура зношена.

        Саме тому була ініційована програма реконструкції мережі вуличного освітлення по всіх населених пунктах громади. У 2017 році вдалося втілити частину планів в селах Борщівка та Синівці а також розробляється документація на освітлення всіх населених пунктів які найближчим часом будуть освітлені.

        Коли я вирішив брати участь у виборах, то переслідував лише одну мету: довести людям, що можна жити в селі не гірше, ніж у місті. Переконаний, що з часом ми це зробимо.

ДОРОГИ

        Одним із пріоритетних напрямків розвитку громади є підтримання доріг у належному стані. Центральні та під’їзні дороги, що знаходяться на території громади, є державною власністю, тому витрачати на них кошти можна лише методом співфінансування з службою автомобільних доріг у Тернопільській області. Для цього було залучено позабюджетних коштів в межах 300 тис. грн. Спільними силами нам вдалося здійснити частковий ремонт доріг в більшості населиних пунктах Борсуківської громади. В 2017 році було закуплено понад 2000 тон щебеню та відсіву для благоустрою населених пунктів.

Фото без опису

КОМУНАЛЬНА СФЕРА

    Складовою частиною місцевого господарства є комунальні підприємства, основною функцією яких є забезпечення функціонування місцевої інфраструктури та побутової сфери. Тому було створено комунальне підприємство «Наш добробут». Захист навколишнього середовища -- загальна турбота. Одним з основних питань, яке вирішує підприємство, є вивезення сміття. Зараз на етапі завершення отримання дозволу для створення паспортизованого сміттєзвалища.

       Протягом року сільська рада придбала екскаватор-навантажувач ДЕМ-114; трактор МТЗ-82 для розчищення доріг від снігу та для господарських робіт.

Фото без опису

 

        У грудні був придбаний автобус IVECO. Це дасть можливість возити учнів громади на олімпіади, конкурси, змагання, а також розвивати нашу культуру та туризм.

Фото без опису

       Були встановлені три автобусні зупинки у селах Нападівка, Борщівка, Великі Кусківці, які закупив народний депутат Михайло Головко.

ІГРОВІ МАЙДАНЧИКИ

       За ініціативи жителів села, Борсуківської громади та за допомоги меценатів в с. Борщівка було встановлено дитячий майданчик. За кошти Борсуківської ОТГ було закуплено карусель, подвійну гойдалку, машинку-балансир та огорожу. За кошти керівника фірми "Сазан" Кравчука Ю.Г. придбано ігровий комплекс. Жителі села також зібрали частину коштів, які були витрачені на монтажні роботи.

Фото без опису

      Дбаючи про щасливе дитинство, веселе дозвілля дітей, Борсуківська сільська рада спільно із небайдужими жителями населених пунктів, які зібрали частину коштів розпочала облаштування дитячих майданчиків у селах Борсуки та Великі Кусківці. За кошти меценатів, керівника фірми "Сазан" Кравчука Ю.Г для села Борсуки та народного депутата України Михайла Головка для села Великі Кусківці, придбано центральні ігрові частини. В Передмірку, Нападівку та Синівці Борсуківською сільською радою закуплено додаткові каруселі, щоб доукомплектувати вже існуючі майданчики.

 

Фото без опису

ОСВІТА, ОХОРОНА ЗДОРОВЯ, КУЛЬТУРА

     Відділ освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Борсуківської сільської ради був створений та зареєстрований 7 липня 2017 року.

        Аналізуючи роботу відділу, варто сказати, що усі заклади освіти Борсуківської сільської ради вчасно розпочали навчальний рік у відремонтованих приміщеннях. На закупівлю матеріалів для ремонту шкіл використано 34862,89 грн.; на закупівлю матеріалів для ремонту дитячих садочків -- 4194,14 грн.; для ремонту будинків культури і клубів -- 7831,29 грн.; для ремонту ФАПів та ФП с.Синівці -- 4104,47 грн.

      Відділ постійно звертає увагу на покращення матеріальної бази закладів освіти й вдосконалення навчально-виховного процесу. До робочих навчальних планів загальної середньої освіти введено 64,5 години варіативної складової. Учні шкіл охоплені гуртковою роботою. У школах працює 17 гуртків фізкультурно-спортивного, художньо-естетичного, туристсько-краєзнавчого спрямування.

Для організації гурткової роботи фізкультурно-спортивного спрямування закуплений спортивний інвентар на суму 26430,00 гривень.

Фото без опису 

         Учні шкіл є активними учасниками Всеукраїнських предметних олімпіад з базових дисциплін, різноманітних конкурсів та змагань. Учні наших шкіл стали переможцями 24 районних олімпіад.

        Для учнів Передмірської загальноосвітньої школи були закуплені навчальні парти, що дасть можливість дітям продуктивніше працювати на уроках.

Фото без опису

          Борсуківська сільська рада працює над покращенням матеріальної бази закладів освіти. За кошти державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ розроблено 6 проектів на загальну суму 6 700 000,00 гривень, які будемо втілювати протягом трьох років. У 2017 році для реалізації проектів виділено 2 505 000,00 гривень. Вони спрямовані на підвищення енергоефективності та енергозбереження у закладах освіти. Це дозволить значно скоротити витрати на енергоносії в майбутньому.

        Основна робота спрямована на перекриття даху Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. імені Я.П.Горошка, що дозволить забезпечити сприятливі умови для навчально-виховного процесу. Також були закуплені нові котли для усіх навчальних закладів, які зараз в процесі встановлення.

  Фото без опису

 Фото без опису

        Значну роботу проведено в культурному житті громади. Зокрема, започатковано традицію велелюдного святкування Водохреща із зануренням у крижану воду.

Фото без опису
 

         2 липня 2017 року у селі Борсуки відбулося спортивно-мистецьке свято «На хвилях Горині», організоване Борсуківською сільською радою та за сприяння спонсорів нашого краю керівника ПСП «Агорофірма «Горинь» Гасюка О.А., керівника фірми "Сазан" Кравчука Ю.Г. та народного депутата України Михайла Головка. У рамках свята були проведені ХХVІІ сільські спортивні ігри Лановеччини. Крім спортивних змагань, дітей і дорослих розважали різноманітні атракціони та спеціально підготовлені конкурси, була виставка робіт народних умільців, сувенірні лавки та лавки із різноманітними смаколиками. На професійній сцені демонстрували свої таланти місцеві виконавці, в тому числі гурт «Спецефект» із с.Борсуки та народний колектив «Борщівські молодички» с.Борщівка. Завершилося свято виступом гурту «ФаМажор».

 Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису 

          В лютому 2017 року розпочала роботу комунальна установа «Борсуківська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» як окремий заклад охорони здоров’я, в який увійшли структурними підрозділами фельширсько-акушерські пункти сіл Борсуківської громади.

          Цього року для дітей Борсуківської громади було закуплено «Туберкулін» — діагностичний препарат, що застосовується для виявлення алергічної реакції в осіб, інфікованих туберкульознимибактеріями. Також придбано медичні ліки для екстреної медичної допомоги в кожний населений пункт нашої об’єднаної громади. Це дасть можливість нашим медичним працівникам кваліфіковано та вчасно надавати першу невідкладну медичну допомогу.

   Фото без опису

  Фото без опису

      Суспільство нашої країни має бути здоровим -- фізично, морально, духовно, соціально. Здорове суспільство має на меті процвітання та підняття рівня життя своєї країни. З метою покращення надання медичних (стоматологічних) послуг на території Борсуківської сільської ради буде відкрито стоматологічний кабінет.

Фото без опису

         Таким чином, усі заклади відділу освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Борсуківської сільської ради успішно закінчили календарний рік. Вчасно усім працівникам виплачена заробітна плата та всі надбавки, передбачені законодавством. Докладаємо великі зусилля для покращення матеріальної бази, утримання будівель в належному стані

  ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ

     Дуже важливим питанням у роботі сільської ради є земельне питання. Уся діяльність на території населених пунктів має вестися згідно з містобудівною документацією. Одним із елементів такої документації є генеральні плани сіл. За 2017р. був виготовлений детальний план частини території с.Борсуки для будівництва дитячого садочка. Також проведена нормативно-грошова оцінка земель в с.Великі Кусківці на суму 20 тис.грн. Нормативно-грошова оцінка необхідна для визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

    Чимало зроблено та чимало ще попереду завдань. Наразі нашими основними завданнями у 2018 році є підвищення фінансової спроможності громади. Для розвитку інфраструктури Борсуківська об’єднана громада планує наступні кроки: здійснити освітлення населених пунктів громади та ремонт доріг; провести ремонт закладів культури і освіти та заходів з енергоефективності. Не менше планів у сфері освіти, культури і спорту. А саме:

  - покращення матеріально-технічного стану закладів освіти, охорони здоров’я та культури;

  - інвентаризація культурних та природних пам’яток громади та створення програми з їх збереження та промоції;

  - встановлення спортивних майданчиків на території громади;

  - налагодження системи спортивних змагань;

  - отримання в комунальну власність оздоровчого табору «Лісова казка».

     Перехід на автоматизований облік населення, земельних ресурсів та фінансів, ведення електронного документообігу дасть можливість спростити ведення документації і зосередитись більше на вирішенні нагальних питань.

     Отож, підбиваючи підсумки, Борсуківська об’єднання територіальна громада за звітний період довела, що тільки влада, обрана народом, завжди і в усьому буде відповідальною у вирішенні тих чи інших питань, що стосуються громадського життя будь-якої сфери. Обрана народом влада має працювати чесно та відкрито на благо мешканців краю, бо лише перед ними та власною совістю вона є підзвітною.

     Головне у роботі громади -- не боятися труднощів, а долати їх важкою працею, пізнанням нового і боротьбою за своє гідне місце під сонцем. Можливо, у нас поки що немає порозуміння в певних питаннях, та ми працюємо в законному руслі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь