Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виїзний інформаційно-консультаційний дистанційний майданчик у Борсуківській ОТГ

Дата: 21.08.2017 10:32
Кількість переглядів: 820

Фото без опису

Фахівці  Лановецького районного центру зайнятості, Лановецького об’єднаного управління Пенсійного Фонду України Тернопільської області, Управління соціального захисту  населення та Лановецького бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги 15.08.2017 р., організували  виїзну дистанційну площадку у Борсуківській об’єднаній територіальній  громаді для жителів сіл Синівці та Нападівка з метою надання практичної допомоги. Консультації селянам надавали провідний юрисконсульт районного центру зайнятості - Ольга Грицай, начальник «Лановецького бюро правової допомоги» Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги - Олена Радосюк, заступник начальника управління-начальник відділу соціальних допомог та субсидій - Валентина Кладькова, та начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій - Козак Марія Петрівна. Під час заходу було обговорено питання, які виникають у громади при створенні нових робочих місць, йшлося про легалізацію зайнятості, обговорювалися питання щодо можливого вивільнення працівників. Відвідувачі заходу цікавили можливості працевлаштування та професійного навчання за спрямуванням служби зайнятості, особливості призначення, нарахування та перерахунок пенсій, оформлення житлових субсидій, послуги  бюро правової допомоги.

Секретар Борсуківської сільської ради Ігор Хміль зазначив: що такі зустрічі є корисними для сільських мешканців, адже жителі громади мають можливість отримати фахові консультації, не виїзджаючи до району та не шукаючи до якого спеціаліста треба звернутись.

Фото без опису

18.08.2017

         Як обчислюється доплата до пенсії за понаднормовий стаж пенсіонерам, які не працюють: із розміру прожиткового мінімуму чи з розміру пенсії за віком?

 

   Відповідно до частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком, визначеного на рівні прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

   Отже, доплату до пенсії за понаднормовий стаж обчислюють із розрахунку 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам. Якщо розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 27 Закону, перевищує розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, доплату за понаднормовий стаж обчислюють виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

19.08.2017

         Чи можна працювати за сумісництвом медичною сестрою та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?

 

   Відповідно до статті 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі-Закон) пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності, до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

   Частиною другою статті 21 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної праці шляхом укладання трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях. Це дає змогу працівникам, окрім основного трудового договору, укладати договори про роботу за сумісництвом.

   Відповідно до статті 7 Закону пенсії за вислугу років призначають у разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію.

   Отже, якщо особі призначено пенсію за вислугу років відповідно до статті 55 Закону і надалі така особа працевлаштувалася чи за основним місцем роботи чи за сумісництвом на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років, вона не матиме права на продовження виплати пенсії за вислугу років.

   Про всі обставини, що можуть вплинути на зміну розміру пенсії або припинення її виплати, пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь