Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Борсуківській громаді відсвяткували Водохреща!

Дата: 20.02.2017 12:22
Кількість переглядів: 1445

Водохреща – останнє свято новорічно-різдвяного циклу, коли люди вирушають до водойм, щоб оздоровитися посвяченою водою.

Фото без опису

Фото без опису

19 січня християни традиційно відзначають релігійне свято Водохреща. З ним пов'язують хрещення в річці Йордані Ісуса Христа. Вважається, що вода у цей день набуває неабияких цілющих властивостей.

Історія даного свята говорить, що коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан від Іоанна Хрестителя. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Відтоді й до наших часів у пам'ять про хрещення Ісуса Христа 19 січня святкується Водохреща або Богоявлення.

У давнину чоловіки вирубували з криги хрест "Йордан", виймали його і ставили поруч з ополонкою, обливали червоним буряковим соком і прикрашали. Після занурення у воду срібного хреста всіх присутніх окроплювали. На свято Водохреща, зустрівшись, пращури казали: "Христос Хрестився!", а інші відповідали: "У річці Йордані!"

І дотепер люди вірять у цілющі здібності посвяченої води. Щороку безліч сміливців стрибають у крижану ополонку з вірою, що захистяться від хвороб протягом року.

Не оминули традицію святкування Водохреща купанням у крижаній ополонці і жителі Борсуківської громади.

З ініціативи підприємця Юрія Кравчука на Борсуківському ставі була вирізана і обладнана східцями, для зручного занурення, ополонка у формі хреста. Священослужителі сіл Борсуківської громади очолили ходу від місцевого храму до місця освящення води. По мірі просування ходи до неї долучались жителі села.

Перед самою ополонкою, на Бурсуківському ставі, зібралось чимало жителів з усіх сіл обєднаної громади.

Дійство почалося із богослужіння священників, які освятили воду, а далі освяченою водою окропили усіх присутніх вітаючи із святом Водохреща. Після освячення води усі бажаючі мали можливість зануритись у крижану проте освячену воду. Таких бажаячих було чимало. В основному це були чоловіки, проте знайшлась і одна сміливиця серед жінок.

Не оминув це святкування і голова новоствореної громади Іван Володимирович Друзь, який не просто був присутній, а й особисто занурився у крижану ополонку. З його слів, він це робить не вперше. Для нього це вже обовязкова традиція на Водохреща.

Після купання усі бажаючі мали можливість переодітись та зігрітись у будиночку на березі ставу, в якому боло тепло напалено.

Дане свято Водохреща уперше в Борсуках святкувалося із масовим купанням у крижаній воді. Це принесло чимало позитивних емоцій, як тим хто купався, так і тим хто за цим всім спостерігав, не наважившись зануритись у воду.

Залишилось побажати лише одного, щоб таке святкування Водохреща стало незмінною традицією для жителів Борсуківської обєднаної територіальної громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь