Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кубок Горошка у Борщівській ЗОШ

Дата: 05.10.2017 15:49
Кількість переглядів: 866

      У житті, як у природі, все мінливе. То дощ, то сонце, то радість, то печаль. Саме такі думки були у мене, коли  зранку їхав на роботу до Борщівки…

     4 жовтня – особливий день, бо в цей день народилася людина, чиє ім’я носить наша школа, - Ярослав Павлович Горошко. Легендарний розвідник, офіцер, «афганець». Герой Радянського Союзу. Єдиний представник Західної України, хто удостоївся  найвищого в тодішньому Радянському Союзі звання.

     Доля відвела Ярославу Горошку хоч коротку, але яскраву мить життя. 37 років… Його життя стало символом мужності й нескореності, символом вірності й любові до Вітчизни. А в наш буремний час ще й символом гідності, патріотизму й офіцерської честі.

     Двічі Ярослав Павлович Горошко пройшов крізь пекло афганської війни. Але у мирний час підполковник, командир загону спеціального призначення Я.П.Горошко загинув за нез’ясованих і досі обставин…              Зрозуміло усім, що багатьом військовим чиновникам він заважав, бо не дозволяв грабувати новостворену українську армію, мав величезний авторитет серед військовослужбовців. Російські спецслужби знищували кращих представників українського народу. Василь Симоненко, Алла Горська, Василь Стус, Володимир Івасюк, В’ячеслав Чорновіл. Поряд з ними і Ярослав Горошко…

      Ми – люди, а людям властива пам'ять. І якими болючими не були б спогади, вони нам потрібні, щоб не черствіли від байдужості наші душі.

      Переконаний: військово-спортивні змагання за кубок імені Я.П.Горошка стали дієвим патріотичним заходом. Цьогоріч вони проходили по-іншому, ніж зазвичай. У них взяли участь команди Борсуківської об’єднаної територіальної громади із Борщівської, Борсуківської, Великокусковецької, Передмірської та Нападівської загальноосвітніх шкіл.

     А розпочалося все із шикування на подвір’ї Борщівського навчального закладу. Учні та вчителі виконали гімн школи, керівник навчального закладу представив гостей та запросив на урочисту академію, присвячену 60-річчю від дня народження Ярослава Павловича Горошка та 10-річчю створення музею його імені.

     Почесними гостями були голова та перший заступник голови Тернопільської обласної організації «Української спілки ветеранів Афганістану» Сергій Лісовий та Василь Когут, Борсуківський сільський голова Іван Друзь, начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Валерій Бондарець, спеціаліст вищезгаданого відділу Олександр Гудим, настоятель церкви Пресвятої Богородиці отець Сергій.

     Урочиста академія пройшла у піднесеній та хвилюючій атмосфері. Старшокласники проникливо декламували вірші, співали пісні, промовляли слова про одну з найбільших трагедій українців – війну в Афганістані, про подвиг Героя-земляка Ярослава Горошка, про рідну Борщівку, яка стала для нього точкою виміру Вітчизни.

      Постать славного борщів’янина має об’єднувальну силу, пов’язану із національно-патріотичним вихованням та військовим спрямуванням.

     Опісля юнаки змагалися у чотирьох видах змагань: підтягуванні на перекладині, естафеті (біг та стрільба лежачи), метанні гранати в ціль, комплексно-силовій вправі. У кожному із вищезазначених видів перемогли учні Передмірської ЗОШ І-ІІ ступенів. Логічно, що у загальному підсумку вони стали переможцями і володарями перехідного кубка імені Я.П.Горошка.

Друге місце посіла команда господарів змагань, третє – учні Борсуківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Заслужили слова подяки хлопці із Нападівської та Великокусковецької шкіл. Загалом переможених не було, були лише переможці. Бо кожен із учасників здобув не тільки грамоту, але й маленьку перемогу у своєму житті.

      Хочу висловити слова подяки своїм колегам-учителям, завідувачці музеєм Наталії Крячковій, учителям фізичної культури шкіл громади, військовому керівнику Роману Попсуйку, учням Борщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Я.П.Горошка.

                                                            Директор школи  Валентин Дзюба.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь