Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК МОЖНА ЗМІНИТИ РОЗМІР ВИПЛАТИ?

Дата: 12.07.2018 14:53
Кількість переглядів: 678

ЯК МОЖНА ЗМІНИТИ РОЗМІР ВИПЛАТИ?

Жінка отримує пенсію за померлого чоловіка, який був ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС. Чи можна отримувати власну пенсію за віком і половину пенсії чоловіка?

Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає призначення таких видів пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія по інвалідності та пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Особі, яка має право на різні види пенсії одночасно, призначають один із них за її вибором.

Відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дружина, яка втратила годувальника із числа постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, має право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Порядок обчислення такої пенсії та розмір щомісячної компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210.

Якщо особа, котрій призначено пенсію у зв’язку з втратою годувальника, бажає отримувати інший вид пенсійної виплати, на який має право (зокрема, за віком, по інвалідності), вона може перейти на інший вид пенсії, подавши до органу Пенсійного фонду відповідну заяву.

Отримання одночасно двох видів пенсії (наприклад, власної пенсії за віком та 50% розміру пенсії померлого годувальника) чинним законодавством України не передбачено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь