Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зміни в пенсійній системі України

Дата: 12.07.2018 15:15
Кількість переглядів: 566

Зміни в пенсійній системі України

   11 жовтня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який дав старт пенсійній реформі.

   Пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на один рік, і в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

   Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Ці правила, як зазначили в уряді, діятимуть з урахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

   У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок призначатиметься в разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на один рік до досягнення в 2028 році 25-35 років страхового стажу.

   Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

   Починаючи з 1 січня 2019 року особам, у яких страховий стаж буде 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

   Особи, що не матимуть страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

   Водночас закон встановлює:

- новий порядок визначення мінімального розміру пенсії.

Із 1 січня 2018 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

- механізм постійного осучаснення пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії, на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання спаживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, в якому здійснюється збільшення.

- перерахунок із 1 жовтня 2017 року пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року (1373 грн) і збільшеного на 79 грн-до 1452 грн;

- особливий порядок обчислення стажу, який дає право на пенсію згідно зі статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь