Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Витребування майна із чужого незаконного володіння

Дата: 03.12.2018 10:04
Кількість переглядів: 2990

Витребування майна із чужого незаконного володіння

 

Відповідно до статті 41 Конституції України  ніхто не може бути протиправнопозбавлений права власності. Однак,громадяни неодноразово стикаються із тим, що їхнім майном з певних підстав незаконно володіють інші особи. У більшостівипадківпозбавлення права власності є наслідком «незаконного» відчуження майна за відповіднимиправочинамитретіми особами. 

Для захисту права власності у випадку незаконного відчуження майна, статтею 387 Цивільного кодексу Українизакріплено право на витребуваннявласникомсвого майна від особи, яка незаконно, без відповідноїправовоїпідстави ним заволоділа.

Власник має право реалізувати  своє право на захист  шляхом звернення до суду з вимогою про витребування свого майна з чужого незаконного володіння.

Власник, що пред'являє вимогу витребування належного йому на праві власності майна, повинен довести суду, щосаме це майно є об'єктом його права власності (конкретно та індивідуально визначена річ).

Позовами про витребуваннямайна (віндикаційнимипозовами)захищається право володіння та користування майном, щоналежитьвласниковіабоіншійособі, яка отримала право володінняріччю на законних підставах. Отже, віндикаційнийпозовможебути пред'явленийвласником або суб’єктом іншого речового права.

Також, позов про витребування майна з чужого незаконного володінняможе бути пред'явлено особою, яка володіларіччю в силу зобов'язання.

У випадкукщо майно  після вчинення декількох правочинівопинилося у володінні особи (покупця), яке передане їй не власником майна, а іншою особою, тоді власник не повинен вимагати визнання недійсними усіх правочинів, внаслідок яких річ виявилась у незаконному володінні відповідача, лише до фактичного утримувача майна. Якщо судом винесено  рішення про вилучення майна у покупця, у якого остаточно знаходилося майно, продавець зобов’язаний  відшкодувати покупцю  понесені ним збитки.

Не може бути пред'явлений позов до особи, яка не володіє річчю, що є предметом спору, хоча саме ця особа порушила права власника володіти майном. Така особа може бути залучена третьою особою за позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння, пред'явленим до незаконного володільця речі. До порушника прававолодіння власником може бути пред’явлено позов про відшкодування шкоди за умови, що річ не збереглася в натурі, або володілець її невідомий.

Добросовісним набувачем є набувач, який не знав і не міг знати про те, що майно придбане ним за відплатним договором, придбано ним у особи, яка не мала права його відчужувати.

У цьому разі  власником майно може бути витребуване від добросовісного набувача за умов, якщо :

1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння;

2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння;

3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Відповідно до частини 2 статті 388 Цивільного кодексу України майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

Недобросовісним набувачем є набувач, який знав або міг знати про те, що  володіє майном незаконно.   

Власник майна має право вимагати у недобросовісного  набувача передання усіх доходів від майна, які отримав або міг отримати набувач  за увесь час володіння його майном, тоді як від добросовісного набувача з моменту  коли набувач дізнався або міг дізнатися про незаконність володіння ним майном, або з моменту, коли йомубуло вручено повістку до суду у справі за позовомвласника про витребування майна.

У той же час добросовіснийабонедобросовіснийнабувачмають право вимагативідвласника майна відшкодуваннянеобхіднихвитрат на утримання, збереження майна, здійснених ним з часу, з якоговласниковіналежить право на повернення майна абопереданнядоходів.

Згідно частини 4 статті 389 Цивільного кодексу України добросовісний набувач (володілець) має право залишити собі здійснені ним поліпшення майна, якщо вони можуть бути відокремлені від майна без завдання йому шкоди. Якщополіпшення не можуть бути відокремленівід майна, добросовіснийнабувач (володілець) має право на відшкодуванняздійсненихвитрат у сумі, на яку збільшиласяйоговартість.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь