Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звернення стягнення на предмет застави

Дата: 03.12.2018 10:05
Кількість переглядів: 1081

Звернення стягнення на предмет застави

 

 

Застава як спосіб забезпечення виконання зобов'язань виникає у разі невиконання такого зобов'язання та може спричинити звернення стягнення на заставлене майно. 

Оскільки, статтею 575 Цивільного кодексу України іпотеку визначено як окремий вид застави, норми Закону України «Про виконавче провадження» дозволяють звернути стягнення на іпотечне майно для задоволення вимог іпотекодержателя.

 

Позасудовий спосіб звернення стягнення на предмет застави

 

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» застава рухомого майна, що виникає на підставі договору, передбачає можливість обрання одного із таких позасудових способів звернення стягнення на предмет застави:

1. Передача рухомого майна, у власність обтяжувача;

2. Ппродаж обтяжувачем предмета забезпечувального обтяження;

3. Відступлення обтяжувачу права задоволення забезпеченої обтяженням вимоги;

4. Переказ обтяжувачу відповідної грошової суми та ін.

Якщо сторони домовилися про позасудовий порядок звернення стягнення на предмет застави/іпотеки, кредитор або стає власником такого майна (після державної реєстрації, якщо це вимагає закон) і може розпоряджатися ним далі на свій розсуд, або продає таке майно від свого імені покупцеві, якого вибере сам. Переваги такого способу в тому, що обидві сторони економлять на судові витрати і не потрібно чекати, поки буде організовано і проведено публічні торги.

Варто вказати про те, що встановлення у договорі застави позасудового порядку врегулювання звернення стягнення, жодним чином не обмежує заставодержателя у праві звернутися до суду.

Також, можливий варіант часткового виконання боржником, в добровільному порядку, основного зобов'язання, що безперечно, призводить до зменшення суми боргу, проте не до його погашення, а відтак застава в такому випадку зберігається в повному обсязі. Водночас сторони не позбавлені права заміни предмета застави, якщо залишення попереднього предмета призводить до істотного перевищення вартості заставленого майна над сумою основного зобов'язання.

 

Примусовий порядок звернення стягнення на заставлене майно


         Примусовий порядок звернення стягнення на заставлене майно полягає у можливості заставодержателя реалізувати це право шляхом:

1. Подання позову до суду

2. Ззвернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису.

 

В результаті чого реалізація предмета застави здійснюється державною виконавчою службою відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». Виконавче провадження відкриває державний виконавець на підставі виконавчого листа, виданого судом, або виконавчого напису нотаріуса. Надалі реалізація предмета застави відбувається на публічних торгах.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» передбачено змогу суду визначитися з іншим способом продажу, ніж на публічних торгах, а щодо майна, переданого в іпотеку, судове рішення може встановлювати також застосування процедури (передбаченої ст. 38 Закону України «Про іпотеку») продажу майна іпотекодержателем від свого імені.

За рахунок коштів одержаних від продажу заставного майна погашається сума основного боргу перед заставодержателем, а також сума відсотків, пені, штрафних санкцій тощо. Якщо сума виручених від реалізації майна коштів перевищує розмір заборгованості, різниця повертається боржнику, якщо даних коштів буде недостатньо для погашення всієї заборгованості, стягнення може бути звернено на інше майно боржника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь