Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Борсуківської  сільської ради «Про затвердження правил утримання домашніх тварин на території Борсуківської сільської ради»

Дата: 14.11.2018 12:16
Кількість переглядів: 1410

Аналіз регуляторного впливу

до проекту рішення Борсуківської  сільської ради

«Про затвердження правил утримання домашніх тварин на території

Борсуківської сільської ради»

Цей аналіз регуляторного впливу (надалі – Аналіз) розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України від 11.09.2003р. №1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.04р. № 308, та визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення Борсуківської  сільської ради «Про затвердження правил утримання домашніх тварин на території Борсуківської  сільської ради», як регуляторного акту.

1. Опис проблеми,

яку планується врегулювати шляхом прийняття рішення

Відсутні «Правила утримання домашніх тварин на території Борсуківської  сільської ради». Внаслідок чого не врегулюванні відносин у сфері поводження, утримання, використання домашніх тварин  на території   Борсуківської  сільської ради, не забезпечена безпека мешканців населених пунктів Ст. 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», ст. 16 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та Законом України «Про благоустрій населених пунктів» покладено на органи місцевого самоврядування встановлення правил утримання собак, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність, згідно статті 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

2. Цілі (мета) регулювання

Метою прийняття рішення Борсуківської  сільської ради «Про затвердження правил утримання домашніх тварин  на території Борсуківської  сільської ради громадянами, підприємствами, установами та організаціями» є врегулювання відносин у сфері поводження, утримання, використання домашніх тварин на території Борсуківської  сільської ради, забезпечення безпеки мешканців населених пунктів, визначення місць та кількості утримання тварин, встановлення порядку реєстрації, зменшення скарг від мешканців населених пунктів.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення встановлених цілей

Альтернатива 1: Затвердження проекту «Про затвердження правил утримання домашніх тварин на території Борсуківської  сільської ради громадянами, підприємствами, установами та організаціями» врегулює відносини у сфері поводження, утримання, використання домашніх тварин та птиці на території Борсуківської сільської ради, забезпечить безпеку мешканців населених пунктів.

Альтернатива 2: Не затвердження проекту «Про затвердження правил утримання домашніх тварин на території Вербської сільської ради  громадянами, підприємствами, установами та організаціями» призведе до не врегулювання відносини у сфері поводження, утримання тварин та птиці, використання собак  у населених пунктах Борсуківської сільської ради, не забезпечить безпеку мешканців населених пунктів, не визначить місце утримання та кількість тварин, що можна утримувати, не зменшить скарги від мешканців населених пунктів щодо утримання тварин та птиці. Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та ст. 16 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та Законом України «Про благоустрій населених пунктів» вважаємо за доцільне застосувати альтернативу 1.

4. Опис механізмів та заходів, що пропонується для вирішення проблеми

Рішенням  Борсуківської сільської ради встановлюються єдині Правила утримання домашніх тварин на території Борсуківської сільської ради. Для досягнення поставлених цілей пропонується застосувати наступні механізми та заходи, а саме:

  • проведення роз’яснювальної роботи серед мешканців населених пунктів та підприємств, установ, організацій, що розташовані на території населених пунктів вимог та рекомендацій щодо належного утримання тварин та птиці;
  • здійснення контролю за виконанням вимог цього регуляторного акта.

5. Обґрунтування можливостей досягнення мети у разі прийняття рішення

Можливість досягнення цілей, передбачених п.2 цього Аналізу, у разі прийняття зазначеного рішення є цілком реальною та обґрунтованою у зв’язку з тим, що метою розробки проекту рішення є цілеспрямоване вирішення проблеми.

Впровадження Правил утримання домашніх тварин у населених пунктах Борсуківської сільської ради  не потребує додаткового бюджетного фінансування. Вигоди від впровадження даного регуляторного акта:

- забезпечення прав населення;

- забезпечення законних підстав для боротьби з правопорушниками.

6. Очікувані результати прийняття рішення

Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого рішення припускає наведення аналізу вигод та витрат, які виникають у різних груп суб'єктів, на яких поширюється дія даного регуляторного акту.

Очікуваними результатами прийняття запропонованого рішення буде:

- забезпечення безпеки мешканців;

- врегулювання відносин між власниками тварин та органами місцевого самоврядування;

- покращання санітарно-епідемічного стану населених пунктів; 

- посилення відповідальності власників тварин та птиці щодо їх утримання;

- виховання гуманного ставлення до тварин.

Очікувані витрати та вигоди суб’єктів господарювання, територіальної громади та органів місцевого самоврядування внаслідок дії регуляторного акта наведені в таблиці:

 

 

 

 

Таблиця вигод та витрат

Сфера впливу

Вигоди

Витрати

Територіальна громада

- забезпечення безпеки життя мешканців;

- виховання гуманного ставлення до собак;

- покращання санітарно-епідемічного стану населених пунктів; 

оплата послуг з щеплення та реєстрації собак

Органи місцевого самоврядування

- посилення відповідальності власників собак щодо їх утримання;

- захист тварин від жорстокого поводження з ними;

відсутні

Суб’єкти господарювання

- врегулювання відносин щодо утримання собак.

оплата послуг із щеплення та реєстрації собак

7.Термін дії регуляторного акту

Термін дії запропонованого акта визначається на довгостроковий період. У разі прийняття нових нормативних актів або за підсумками його результативності, вноситимуться зміни.

8. Визначення показників результативності рішення

З метою відстеження результативності дії цього регуляторного акта визначено наступний показник результативності - кількість:

- зареєстрованих собак;

- щеплених собак;

- випадків укусів собаками людей.

9. Заходи щодо відстеження результативності рішення

Результативність регуляторного акта буде відстежуватися один раз на півріччя відділом земельних відносин, будівництва та архітектури, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку та благоустрою  виконкому сільради спільно з управлінням ветеринарної медицини, санепідемстанцією шляхом визначення кількості зареєстрованих, щеплених тварин, випадків укусів собаками людей.

Базове відстеження результативності буде здійснено через шість місяців після набрання чинності даного регуляторного акта.

Повторне відстеження планується провести через рік після набуття чинності регуляторного акта. За результатами буде можливо порівняти показники базового та повторного відстежень.

Періодичне відстеження планується проводити один раз на кожні наступні три роки, починаючи від дня закінчення заходів щодо повторного відстеження результативності з метою дотримання чинного законодавства та нормативно-правових актів.

У разі виявлення неврегульованих та проблематичних питань, вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін до регуляторного акта.

 

Секретар сільської  ради                                                                   І.Л. ХМІЛЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь