Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ  –  ВИМОГА ЧАСУ

Дата: 30.01.2019 11:32
Кількість переглядів: 528

Фото без опису

ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ  –  ВИМОГА ЧАСУ

Одним з важливих завдань діяльності Фонду соціального страхування є проведення роботи по попередженню та профілактиці виробничого травматизму та професійних захворювань. Кременецьким відділенням Фонду соціального страхування України в Тернопільській області в цьому напрямку проводиться профілактична робота з підприємствами та організаціями з високим процентом ризику. Так за період з 01.01.2018 по 31.12.2018 працівниками відділення проведено круглих столів  23,  семінарів 8  за участю  підприємств та організацій  Кременецького,  Лановецького та Шумського районів.

Законом України «Про охорону праці» визначено, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні та нешкідливі умови праці для працівника, адже якщо в процесі розслідування нещасного випадку на виробництві є порушення, то роботодавець може понести не лише дисциплінарну, а й кримінальну відповідальність. Питаннябезпекипрацівимагаєсувороговиконаннявимог трудового законодавства не тількивласником, а йнайманимпрацівником. Значначастинанещаснихвипадків на виробництві є наслідкомзневажливогоставленнянайманихпрацівників до норм безпекипраці, грубого порушення ними трудової та технологічноїдисципліни, елементарногоігноруваннявимогбезпекипраці на робочомумісці. Тому і на працівникапокладаютьсязобов’язання з охоронипраці, зокремащодовиконання нормативно-правовихактів з охоронипраці та дотриманнязобов’язань, передбаченихколективним і трудовим договорами.

         У нашійдержавізаконодавством не передбаченавідповідальністьроботодавця за настаннянещасноговипадку на виробництві за умови, якщороботодавецьвиконаввимоги чинного законодавстващодостворенняналежних та безпечних умов праці для працівників. Крім того, виннимможевиявитися і потерпілий, якщовін порушив певнінорми та правила при настаннінещасноговипадку, щопризведе до зменшеннярозміруодноразовоїдопомоги у разістійкоївтратипрофесійноїпрацездатності.

Законодавствозахищаєпотерпілого (його родину у разісмертігодувальника) при настаннінещасноговипадку на виробництві. Цейзахистпередбачає не тількипроведеннястраховихвиплат, а йнадання медико-соціальнихпослуг. Страховівиплати є значними та залежатьвідзаробітної плати потерпілого до настаннянещасноговипадку. Разом ізтим, залишається низка проблем, якісуттєвовпливають на суму виплат, зокремацестосується  виплатизаробітної плати «у конвертах», роботи за договорами цивільно-правового характеру. Отже, дбати про людей потрібно не тількитоді коли щосьсталося, а впродовжусієїтрудовоїдіяльності.

      Працівниками Кременецького відділення Фонду при проведенні зустрічей з керівниками підприємств та при проведення навчання завжди наголошується на тому, що  профілактикавиробничого травматизму, створенняналежних умов праці, проведеннянавчань, інструктажів з охоронипраці, забезпеченняспецодягом, правильнеприйняття на роботу, сплатаєдиноговнеску за всіхпрацівників – запоруканалежногосоціальногозахиступрацівників та спокійроботодавців.

         За повідомленнямироботодавців у 2018 році в Кременецькомувідділенні Фонду зареєстровано 5 нещаснихвипадків, якісталися на підприємствах, в організаціях і установахКременецького, Шумського, Лановецького районів. З них: страховихвипадків – 4; із можливоюінвалідністю – 2; та нажаль один випадок із смертельним . Професійних захворювань у минулому році не зареєстровано.

Кременецьким відділенням Фонду впродовж минулого року було призначено щомісячну страхову виплату по втраті працездатності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання  4  особам. Серед потерпілих на виробництві: ІІІ групи – 3 особам, не визнані особами з інвалідністю – 1 особі.Відшкодуванняшкоди – одноразовудопомогу в разісмертіпотерпілого (утриманцям) призначено 1 особі. На сьогоднішній день не спостерігаєтьсязниженняпоказниківвиробничого травматизму в абсолютних цифрах, однак для розрахунку на 1000 працівниківтакатенденція не є характерною.

Підводячи підсумок, хочемозакликативсіхроботодавцівпроаналізувати і переглянутиорганізаціюдіяльностісвоїхпідприємств, організацій та установстосовновтіленнязаходівізпідвищеннярівнябезпеки та покращення умов праціробітників, профілактикивиробничого травматизму, в тому числі і на малихпідприємствах, щодастьможливістьзабезпечитигіднежиттяпрацівнику в нашійдержаві.

 

 

Начальник Кременецького відділення

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

в Тернопільській області

Станько Л.В.

 

У 2018 році Фондом призначено 614 одноразових допомог у разі смерті потерпілого

За оперативними даними упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України було призначено614 одноразових допомог в разі смерті застрахованої особи внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Загальна сума видатків склала понад 64 млн гривень.

Зокрема, одноразову допомогу в разі смерті потерпілого призначено 315 сім’ям. Сума видатків сягаємайже 54 млн грн, середній розмір виплат одній родині склав 171,8 тис. грн.

Також одноразова допомога була призначена 299 утриманцям. Виплати профінансовано на суму 10 млн грн, середній розмір допомоги на одного утриманця становить 34,6 тис. грн.

Одноразова допомога сім’ї потерпілого виплачується у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. Одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш ніж десятимісячного строку після смерті потерпілого, виплачується у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Зазначимо, у разі смерті потерпілого особам, які мають на це право, також призначається щомісячна страхова виплата, сума якої визначається із середньомісячного заробітку потерпілого. Витрати на поховання компенсуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь