Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розгляд справ у Європейському суду з прав людини

Дата: 07.03.2019 14:08
Кількість переглядів: 543

Розгляд справ у Європейському суду з прав людини

Для розгляду справ Європейський суд з прав людини (далі – Суд) засідає у складі одного судді, комітетами у складі трьох суддів, палатами у складі семи суддів і Великою палатою у складі сімнадцяти суддів.

Основними етапами розгляду заяви Судом є вирішення питання прийнятності заяви та розгляд її по суті. Дане питання вирішує Суддя, який засідає одноособово, він може оголосити неприйнятною або вилучити з реєстру справ заяву, якщо таке рішення може бути прийняте без додаткового вивчення. При цьому, це рішення є остаточним, тобто таким що не підлягає оскарженню.Якщо суддя, який засідає одноособово, не оголошує заяву неприйнятною або не вилучає її з реєстру справ, то цей суддя передає її до комітету або палати для подальшого розгляду.

В свою чергу, комітет стосовно поданої заяви може одностайним голосуванням: a) оголосити її неприйнятною або вилучити її з реєстру справ, якщо таке рішення може бути прийняте без додаткового вивчення; або b) оголосити її прийнятною і одночасно постановити рішення по суті, якщо покладене в основу справи питання щодо тлумачення або застосування Конвенції чи протоколів до неї є предметом усталеної практики Суду. Прийняте комітетом рішення є остаточним.

Палата у складі семи суддів приймає рішення щодо прийнятності та суті індивідуальних заяв, якщо такі рішення не були прийнятті суддею одноособово або комітетом у складі трьох суддів. Крім того, палата приймає рішення щодо прийнятності та суті міждержавних заяв. При цьому, якщо справа, яку розглядає палата, порушує істотні питання щодо тлумачення положень Конвенції з питань захисту прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенції) чи Протоколів до неї або якщо вирішення питання, яке вона розглядає, може мати наслідком несумісність із рішенням, постановленим Судом раніше, палата може в будь-який час до постановлення свого рішення відмовитися від розгляду справи на користь Великої Палати, якщо жодна зі сторін у справі не заперечує проти цього.

У разі прийнятності заяви, Суд сповіщає про це уряд держави-відповідача й пропонує кожній із сторін надати свої зауваження.

За загальним правилом, палата виносить рішення, яке стає остаточним через три місяці від дати ухвалення, впродовж цього часу заявник чи уряд можуть, у виняткових випадках, клопотати про передання справи на розгляд Великої Палати. Якщо колегія у складі п’яти суддів Великої Палати приймає таке клопотання, то справа буде розглянута повторно. Рішення Великої Палати є остаточними.

Наведений вище коментар носить інформаційний характер.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь