Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Допомога по догляду за хворою дитиною фінансується Фондом з першого дня.

Дата: 11.07.2019 14:19
Кількість переглядів: 466

Допомога по догляду за хворою дитиною фінансується Фондом з першого дня

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений за період догляду за хворою дитиною або членом сім’ї заробіток, починаючи з першого дня догляду. Розмір допомоги залежить від тривалості страхового стажу і визначається на загальних підставах.

Надання допомоги з тимчасової втрати працездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи у стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Зазначимо, допомога по тимчасовій непрацездатності у разі хвороби або травми самої застрахованої особи фінансується Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності, й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності. Перші п’ять днів непрацездатності оплачуються роботодавцем.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає від 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-35, 097-723-67-16

 

 

Безпека праці під час жнив.

Аналіз травматизму на підприємствах АПК свідчить про те, що під час зернозбиральної кампанії найчастіше травмуються водії, підсобні робітники, механізатори та слюсарі. Це відбувається через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів та порушення Правил дорожнього руху.

Для попередження травмування працівників під час зернозбиральних робіт важливо не допускати експлуатації несправної техніки, агрегатів з відкритими ланцюговими, пасовими, карданними передачами. Варто пам’ятати, що усі види регулювальних, ремонтних, налагоджувальних робіт та технічного обслуговування сільськогосподарської техніки проводять тільки після повної зупинки всіх агрегатів. Важливим є дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку, встановленого на підприємстві, та організація контролю за їх дотриманням з боку адміністрації.

Заборонено допускати до роботи працівників у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, хворих, а також тих, які не відпочили протягом встановленого законодавством часу. Перед початком жнивних робіт працівники повинні пройти інструктаж, а ті, хто виконують роботи та експлуатують обладнання підвищеної небезпеки — механізатори, водії, працівники зернотоків — ще щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Працівникам, які працюватимуть на жнивному полі, потрібно пам’ятати, що безпечне проведення зернозбиральної кампанії можливе за умови виконання вимог чинного законодавства з охорони праці та належної організації робіт.

Для запобігання нещасним випадкам під час проведення зернозбиральних робіт керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств необхідно взяти під особистий контроль питання стану безпеки праці під час проведення жнивної кампанії та виконання низки таких першочергових заходів:

до роботи на тракторах, зернозбиральних комбайнах та інших самохідних машинах допускаються особи віком від 18 років, які мають відповідне посвідчення та пройшли медичний огляд;

не допускати до виконання цих робіт підлітків;

розробити схему руху транспорту територією із зазначенням дозволених та заборонених напрямків руху;

закінчити ремонт та підготовку збирально-транспортних агрегатів; організувати ланки технічного обслуговування;

обладнати місця відпочинку та куріння працівників, майданчики для зберігання техніки та паливно-мастильних матеріалів;

підготувати поля, перевірити провисання проводів ліній електропередач;                                                                               встановити огородження на всіх обертових частинах сільськогосподарських машин і механізмів, зерноочисних машин;

очищення бункерів, технічне обслуговування та ремонт комбайнів проводити тільки при неробочому двигуні;

укомплектувати всі робочі місця, трактори та зернозбиральні комбайни аптечками до медичної допомоги;

забезпечити всіх працівників, які будуть зайняті на жнивах, спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з чинними нормами;

провести перевірку акредитованими лабораторіями опору ізоляції та опору контурів захисного заземлення на зерноочисних токах;

особи, які працюють на скиртуванні соломи, повинні пройти медогляд та дотримуватись усіх вимог безпеки при виконанні робіт на висоті;

під час скиртування забезпечити працівників справними вилами, страхувальним знаряддям, засобами сигналізації та індивідуальним захистом;

колісні трактори, які зайняті на транспортних роботах, перевести на максимальну ширину колії коліс;

обладнати всі трактори, комбайни та сільськогосподарські машини, які зайняті на жнивах, пожежним інвентарем;

не допускати до експлуатації трактори, які не обладнані електростартерним запуском двигуна та з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Керівникам підприємств потрібно терміново усунути виявлені порушення, якщо вони наявні на підприємстві, і тільки після цього давати дозвіл на організацію збору та зберігання врожаю.

 

Страховий експерт з охорони праці

Кременецького відділення УВДФССУ

в Тернопільській області

Казимирович О.М.

 

Період військової служби включається до страхового стажу при призначенні матзабезпечення від Фонду з 01.01.2016

Розмір матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (компенсація втраченого заробітку за період перебування на лікарняному), що фінансується Фондом соціального страхування України, обчислюється, виходячи із тривалості страхового стажу застрахованої особи. Страховим стажем вважається період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Страховий стаж обчислюється в місяцях.

Починаючи з 01.01.2016, період сплати єдиного внеску із грошового забезпечення за осіб, які проходять військову службу, службу в органах МВС, державної допомоги при народженні дитини, за осіб, які не перебувають у трудових відносинах, державної соціальної допомоги на догляд за дитиною з інвалідністю зараховується до страхового стажу при призначенні застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Зарахування такого періоду здійснюється на підставі даних, відображених у формі «Дані про трудовий стаж» (додаток 9 Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування), якими може скористатися роботодавець з 01.01.2016.

Слід зазначити, що період служби з 28.01.2001 по 31.12.2015, а отримання допомоги – до 31.12.2015, не зараховується до страхового стажу, оскільки такі особи не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Нагадаємо, сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Детальніші роз'яснення щодо особливостей обчислення страхового стажу за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності читайте на вебпорталі ФССУ за посиланням.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь