Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1,5 млн українців отримали лікарняні та декретні у І півріччі.Упродовж 6 місяців зареєстровано 2 335 потерпілих на виробництві, з них 189 – загинули. Щомісячні виплати від Фонду зросли на 11,3% за підсумками півріччя. У каналізаційних колодязях гинут

Дата: 09.08.2019 15:25
Кількість переглядів: 421

1,5 млн українців отримали лікарняні та декретні у І півріччі

Фондом соціального страхування України упродовж перших 6 місяців 2019 року було прийнято від страхувальників заяв-розрахунків для фінансування матеріального забезпечення для більш ніж 1,5 млн застрахованих осіб.

Загальна сума коштів склала 7,26 млрд гривень, що на 19,7% більше, ніж за той же період минулого року. З них 69,8% – допомога по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними), 29,9% –допомога по вагітності та пологах і 0,3% – допомога на поховання.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування мають усі застраховані – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а допомоги на поховання – свідоцтво про смерть застрахованої особи.

Порядок отримання матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності і по вагітності та пологах від ФССУ:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

2. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Розрахунок бухгалтерією страхувальника (роботодавця) суми матеріального забезпечення та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

4. Подача страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника.

5. Виплата страхувальником матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Упродовж 6 місяців зареєстровано 2 335 потерпілих на виробництві, з них 189 – загинули

Фондом соціального страхування України упродовж І півріччя 2019 року зареєстровано 2 335 потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних із виконанням службових обов’язків. З них 189 осіб загинули.

Порівняно з тим же періодом минулого року загальна кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 2,1%, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 9,2%.

Найбільша кількість страхових нещасних випадків сталась на підприємствах вугільної промисловості та серед працівників торговельних мереж. Найчастіше упродовж шести місяців травмувались водії автотранспортних засобів (124 потерпілих), гірники очисного забою (83), прохідники (61). Крім того, почастішали групові нещасні випадки, які стались при виконанні робіт по ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів.

Серед причин нещасних випадків переважають організаційні (невиконання вимог інструкцій з охорони праці, посадових обов’язків, порушення правил безпеки руху, технологічного процесу тощо) – вони склали 65,2%, або 1 523 нещасних випадків. Через психофізіологічні причини сталося 22,3% (521) нещасних випадків, а через технічні причини – 12,5% (291).

З усіх випадків виробничого травматизму, найбільше потерпілих було зареєстровано в Дніпропетровській області (15,5%), місті Києві (11,1%) та Донецькій області (10,7%). Кількість травмованих осіб у цих областях складає 37,3% від загальної кількості травмованих по Україні.

Начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик зазначає, що одним з дієвих та ефективних заходів профілактики виробничого травматизму є розслідування. За підсумками таких розслідувань визначаються конкретні причини і обставини нещасних випадків, розробляють заходи для їх усунення, недопущення подібних випадків у майбутньому. Розроблені заходи зазначаються в актах з розслідування нещасних випадків/професійних захворювань та є обов’язковими для виконання.          

Так, у І півріччі 2019 року страховими експертами з охорони праці взято участь у роботі 4 972 комісій з розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Також з метою здійснення заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, усуненню загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, страховими експертами з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду у І півріччі 2019 року було здійснено 3 013 перевірок щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці на підприємствах.

Нагадаємо, у разі настання страхового випадку потерпілі мають право на страхові виплати, а також медичні та соціальні послуги, які надаються  за кошти Фонду. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Щомісячні виплати від Фонду зросли на 11,3% за підсумками півріччя

Фонд соціального страхування України упродовж січня–червня 2019 року фінансував щомісячні страхові виплати для 196 тис. потерпілих на виробництві та 10 тис. членів їх сімей. Загальні видатки Фонду за цим напрямом склали 4,1 млрд гривень, що на 11,3% більше, ніж за той же період минулого року.

Середній розмір щомісячної виплати постраждалим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань склав 3,4 тис. грн, що на 9,6% більше, ніж за перше півріччя 2018 року. Збільшення сум виплат пов’язано, зокрема, із проведенням з 01.03.2019 перерахунку, відповідно до якого щомісячні страхові виплати потерпілим і членам їх сімей зросли на 5%.

Зазначимо, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

 

У каналізаційних колодязях гинуть люди!

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звертає увагу на значну кількість групових нещасних випадків, які стались при виконанні робіт по ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів протягом травня–липня 2019 року.

Так, зокрема:

- 21.05.2019 під час виконання робіт по прочищенню каналізаційної системи отруїлись клоачним газом три працівники комунального підприємства «Комсервіс» (м. Куп’янськ, Харківська область). При цьому один слюсар помер, а двоє отримали отруєння;

- 31.05.2019 у селі Східне Херсонської області старший оператор очисних споруд філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдінг Авангард», спустившись до колодязя з очисними водами, втратив свідомість. Побачивши це, інший працівник намагався його витягти з колодязя, але теж знепритомнів. У результаті цього випадку обидва працівники загинули;

- 07.06.2019 у с. Вербівка Харківської області у Вербівському дошкільно-навчальному закладі (ясла-садок) під час заміни фіскального насосу річний оператор газової котельні отруївся каналізаційними газами. При спробі його врятувати старша медична сестра також отруїлася;

- 29.07.2019 в комунальному підприємстві «Іванківське комунальне управління водного господарства» (с. Русаки Київської область) при виконанні робіт по заміні засувки в колодязі глибиною 2,5 м. троє слюсарів загинули у результаті отруєння газами.

Аналіз засвідчує, що основними причинами виникнення таких нещасних випадків є незадовільна організація проведення ремонтних і аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску; невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС; відсутність кваліфікованих працівників; невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Враховуючи ці вражаючі цифри та жахливі факти загибелі людей на виробництві, з метою недопущення таких випадків звертаємось до керівників підприємств житлово-комунального господарства, до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю, з вимогою забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів: забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси); встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням ЗІЗ та аналізом повітряного середовища; забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники); забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС, забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

Шановні роботодавці, власники підприємств, дбайте про здоров’я ваших працівників, спрямовуйте свої зусилля на створення безпечних і нешкідливих умов праці на кожному робочому місці!

Шановні працівники, бережіть своє життя та здоров’я – неухильно виконуйте вимоги інструкцій з охорони праці! Пам’ятайте, що невиконання правил охорони праці призводить до досить сумних наслідків – травмування і, навіть, до загибелі.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь