Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Знахідки на горищі

Дата: 08.01.2020 13:54
Кількість переглядів: 814

Фото без опису

З розповіді шанованої Марії Іванівни Козачук (з роду Петросюків), я дізнався, що у неї на горищі власної оселі знайдено два художні полотна. Під час огляду виявилося, що одне з них – портрет подружжя її дідуся Симона Івановича та бабусі Тетяни Самойлівни Петросюків. Відомо, що дідусь по материнській лінії від роду Речманів, членом сімї якої був відомий художник Мефодій Федорович, а бабуся від великої, талановитої родини Шандруків. Найцікавішим виявилося те, що автором (як було написано на звороті) полотна був Григорій (Георгій) Трохимчук. Як він потрапив у село Борсуки і хто він?

Старожилам відома сімя на Лановеччині Буняків, які більше півстоліття проводили ремонтно-реставраційні роботи у церковних храмах. Як згадує у першому номері літературно-мистецького альманаху «Лан» від 2001 року Софія Буняк, відома патріотка і знавець літератури та мистецтва: «Григорій Трохимчук бував у нашому домі. Вони з моїм батьком малювали тоді разом дві чи три церкви в Лановецькому районі; Трохимчук писав тоді мій портрет». Бригада Буняків працювала не раз і в церкві святого Миколая у нашому селі, про що свідчить світлина, поміщена в книзі Ольги Стецюк «Благословенна Святим Миколаєм». Поруч із Максимом, Олександром, Савою та Іваном Буняками не випадково стоїть і С. І. Петросюк, адже майже все своє свідоме життя був церковним активістом і, маючи хист до малювання, допомагав бригаді. Можливо, з Григорієм заприятелювали, та бувши частим гостем у Симона Івановича, у 1949 році художник написав портрет господарів. Хоч Софія Буняк писала в цьому ж альманасі, що «...портрети не завжди вдавалися», але на цей раз, зі слів родичів Петросюків, вдався… Григорій (Георгій) Зосимович Трохимчук народився 6 травня 1911 року в невеличкому селі Оришківці, що поблизу міста Ланівці у небідній сімї, бо коли навчався у художньо-театральному інституті в м. Перемишлі, батько в скрутні часи продав частину свого майна. В основному, художник писав пейзажі рідного краю, який не покидав і любив. Полотна радо купувала здебільшого тодішня інтелігенція, та автор часто дарував їх селянам. Віриться, що ще не в одній оселі можна знайти його художні полотна.

Ще одне знайдене полотно з місцевим краєвидом, поки-що невідомого автора та періоду... Знаний художник-графік Вавіл Шандрук, знаючи почерк свого родича по материнській лінії, відомого художника 204- років ХХ сторіччя Мефодія Федоровича Речмана, твердить, що це робота раннього періоду його творчості. Адже, народившись у селі Борсуки у травні 1877 року, він змалечку прагнув малювати. Успішно закінчивши Київську рисувальну школу, а потім Московське імператорське строганівське училище, одержавши диплом першого ступеня та звання «ученый-рисовальщик», Мефодій Федорович до кінця свого життя (у 1947 році помер) працює у м. Дружківка, що на Донбасі. З-під його пензля з`явилося ще багато полотен, зокрема такі ікони, як «Святий Миколай», «Пророк Ілля», знаходяться досі у місцевому храмі, подаровані ним. Вірогідно, що наш земляк цей пейзаж з умовною назвою «Біля Горині» творив ще будучи студентом, коли відпочивав на канікулах…

 З минулих часів, на радість шанувальників історичного минулого, з’являються не тільки долі сімей  та родин, а й цінні речі, які розповідають охоче про історію свого життя та є частиною скарбниць нашого народу. Жаль, що у місті Ланівці зник у 90-х роках ХХ століття краєзнавчий музей – берегиня минулого для майбутніх поколінь.

 

Григорій Волянюк

 с.Борсуки 8 січня 2020 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь