Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році

Дата: 26.03.2021 13:37
Кількість переглядів: 328

Наразі триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2020 року. Що саме декларуємо і в який спосіб це краще зробити в умовах карантинну дізнавалися громадяни у начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Василя Карпи під час Інтернет-конференції.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Податкова декларація про майновий стан і доходи за 2020 рік подається за старою формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 25.04.2019 року №177).

Зауважимо, що декларація за оновленою формою, встановленою наказом Мінфіну від 17.12.2020 р. № 783, буде подаватися з 01.01.2022 року.

Зразки заповнення декларації про майновий стан і доходи для ФОП, осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність та для громадян дивіться на вебпорталі ДПС України.

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Маю намір не продати, а обміняти приміщення складу на авто. Чи треба платити податок?

Василь Карпа: Хочу зауважити, що для цілей оподаткування, під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування. Це передбачено пунктом 172.8 статті 172 Податкового кодексу України. Відтак, під час проведення операцій з обміну між фізичними особами, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого майна та документа про сплату податку. Подавати річну декларацію про доходи в такому випадку не потрібно.

 

Питання: Минулого року був дохід від операцій з інвестиційними активами. Сума невелика – 1650 грн. Як подати декларацію?

Василь Карпа: Особа, яка отримала дохід від операцій з інвестиційними активами у минулому році як на території України, так і за її межами, має подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня та зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до 1 серпня поточного року.

Одночасно звертаю увагу, що згідно із Податковим кодексом України не підлягає декларуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий платником  податку від продажу інвестиційних активів, якщо його сума не перевищувала 2940 гривень у 2020 році.

 

Питання: Громадянин лікувався від КОВІД і витратив значну суму коштів на це. Чи може він скористатись правом на податкову знижку і зменшити свій оподатковуваний дохід на ці витрати, подавши декларацію?

Василь Карпа: На жаль, поки що ні. Адже пунктом 1 розд. ХІХ Податкового кодексу України встановлено, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки після набрання чинності закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 1 січня 2021 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року платникам не надається.

 

Питання: Я довший час доглядав за сусідкою, і вона заповіла мені пай. Якщо я буду переписувати його на себе, потрібно платити податок?

Василь Карпа: Фізична особа, яка отримує подарунок чи спадщину від іншої фізичної особи та не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. від вартості будь-якого об’єкта спадщини чи подарунку.

У вашому випадку, для оподаткування повинна застосовуватись оціночна вартість паю, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки. Це і буде доходом, який потрібно зазначити в річній податковій декларації.

 

Питання: Ставка податку для іноземних доходів?

Василь Карпа: Сума іноземного доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується  податком на доходи фізичних осіб (18 відсотків) і військовим збором (1,5 відсотка).

 

Питання: У паперовій формі декларацію на податкову знижку можна подати?

Василь Карпа: Так, можна. Але краще подавати декларацію про майновий стан і доходи через Електронний кабінет платника в електронній формі, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису в порядку, визначеному законодавством. Подання декларації в електронному вигляді – комфортний та зручний спосіб для платників податків, який економить час та, водночас, допоможе виконати рекомендації щодо дотримання умов карантину, направленого на запобігання поширенню коронавірусної інфекції в країні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь