Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Акцизний податок та нюанси контролю за обігом марки акцизного податку

Дата: 29.07.2021 16:22
Кількість переглядів: 1189

Днями начальник управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка під час Інтернет-конференції поспілкувався онлайн про акцизний податок, зокрема, контроль за обігом акцизної марки. Учасники діалогу цікавилися як законодавчими змінами, так і порушували практичні нюанси застосування акцизом, розміром їх сплати, деталями реквізитів і не тільки.

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Нещодавно відбулися зміни. Розкажіть, як тепер здійснюється прийом попередніх заявок-розрахунків на виготовлення акцизних марок?

Роман Савка: На виконання вимог Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1251 (зі змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 №97), з метою запровадження єдиного програмного забезпечення щодо обігу марок акцизного податку ДПС розроблено електронні форми заявок-розрахунків на виготовлення, які затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.02.2021 №102. 

І з 1 липня 2021 року ДПС створено функціонал прийому попередніх заявок на виготовлення акцизних марок в електронному вигляді через ІТС «Електронний кабінет» за новими формами. 

Питання: Я представляю підприємство – виробника алкогольних напоїв. Роз’ясніть, як ми можемо замовити марки акцизного податку ?

Роман Савка: Підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв подають засобами електронного зв'язку в електронній формі попередню заявку-розрахунок про потребу в марках за їх видами щомісяця до 8 числа продавцю марок акцизного податку (ДПС) для задоволення через два місяці потреби в марках.

Питання: Скільки коштує одна марка для алкоголю та для тютюну?

Роман Савка: Розмір плати за одну марку для алкогольних напоїв становить 0,1926 гривні, для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, – 0,091 гривні.

Питання: Цікаво, яка сума акцизного податку сплачується з однієї пляшки горілки місткістю 0,5 л міцністю 40%.об.?

Роман Савка: Ставки акцизного податку визначено Податковим кодексом України. Зокрема, на лікеро-горілчані вироби її розмір складає 126,96 грн за 1 літр стовідсоткового спирту. А тому сума акцизного податку з однієї пляшки горілки місткістю 0,5 л міцністю 40%.об. становитиме 25,392 грн. (126,96*0,5*0,4).

Питання: Які штрафи за продаж алкоголю та тютюну без марок акцизного податку?

Роман Савка: Відповідно до ст.17 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні (фінансові) санкції у разі реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку, – 200 відсотків вартості товару, але не менше 17000 гривень.

Питанняи є якісь особливі вимоги до зберігання марок акцизного податку для підприємств – виробників алкоголю?

Роман Савка:: Приміщення, в якому зберігаються марки, повинні бути ізольованими, технічно укріпленими, обладнані засобами охоронно-пожежної сигналізації. Марки повинні зберігатися у металевих шафах, які після закінчення роботи замикаються та опечатуються.

Питатня: Які вимоги до маркування підакцизних товарів марками акцизного податку?

Роман Савка:: Для прикріплення марок використовується клей (дисперсійний, дескрин тощо), який не дає змоги зняти їх з виробів без пошкодження, у тому числі під час відкупорювання (розкривання) товару, і змивається у разі потреби в митті пляшок для повторного їх використання.

Марки наклеюються на пляшку П- чи Г-подібним способом через горловину.

У разі реалізації напоїв в упаковках (типу "Tetra Pak") марки наклеюються по осі упаковки на верхній площині.

Питання: Цікавлять такі два питання: що робити з марками акцизного податку, коли підприємство ліквідовується, і що робити з акцизами, якщо закінчився строк дії ліцензії на виробництво алкоголю?

Роман Савка:: У разі ліквідації суб'єкта господарювання – покупця марок, невикористані марки повертаються продавцю марок без відшкодування їх вартості. У разі закінчення строку дії відповідної ліцензії у покупця марок марки здаються ним продавцеві марок на відповідальне зберігання на період до 365 календарних днів. Якщо протягом зазначеного періоду такий покупець марок не одержить нової ліцензії, вартість марок не відшкодовується, а продавець марок має право здійснити їх продаж.

Питання: Що означає QR-код та штрих-код, зазначені на акцизних марках для алкогольних напоїв нового зразка?

Роман Савка:: Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки. QR-код містить інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб – код згідно з ЄДРПОУ, для підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта та посилання на веб-ресурс для перевірки марки.

Інформаційні набори даних для генерації QR-кодів та штрих-кодів, що наносяться на марку для алкогольних напоїв, генеруються ДПС та передаються підприємству-виробнику з використанням засобів захисту інформації у зведеній заявці-розрахунку.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь