Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дії населення при підготовці та проведенні евакуації

Дата: 13.02.2022 20:26
Кількість переглядів: 402

Фото без опису

Евакуація є основним способом захисту населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації та проводиться у разі безпосередньої загрози життю та здоров'ю людей. 

Перед повідомленням про порядок та початок евакуації вмикається звуковий сигнал «Увага, всім!» – переривисте звучання електросирен. Почувши цей сигнал, необхідно увімкнути наявні засоби зв'язку та інформації й вислухати повідомлення. 

Отримавши інформацію про надзвичайну ситуацію та початок евакуації, населення зобов’язане підготувати себе та житло до евакуації, негайно залишити свої квартири і власні будинки.

Підготувати себе – це означає взяти:

– документи (паспорт, військовий квиток, документ про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження) цінності і гроші;

– аптечку з необхідними ліками;

– харчові продукти й воду з розрахунку на 3 доби (потрібно брати продукти, що не швидко псуються, зручно зберігаються і не потребують тривалого готування перед вживанням – консерви, концентрати, галети, сухарі, печиво. Воду доцільно зберігати у флязі).

З речей береться найбільш необхідне: 

• одяг (необхідно взяти теплі (вовняні) речі, натільну білизну навіть якщо евакуація провадиться влітку);

• взуття (зручне, за сезоном);

• предмети першої необхідності.

Кількість речей і харчових продуктів має бути розрахована на те, що людині доведеться нести їх самій: загальна маса має складати не більше 50 кг на дорослу людину, відповідно до її фізичної витривалості. Усі речі й харчові продукти повинні бути запаковані у «тривожну валізу» так щоб її зручніше було нести.

До кожного місця з речами потрібно прикріпити етикетку з вказанням прізвища, імені, по батькові, адресу постійного місця проживання та кінцевого пункту евакуації їх власника. На бирці для дитячих речей, крім того, вказується рік народження дитини. Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім’я, по батькові, вік, домашня адреса та номер телефону, а також ім’я та по батькові батьків.

Підготувати житло – це означає, що залишаючи квартиру чи будинок необхідно:

вимкнути всі електричні та нагрівальні прилади, відімкнути електричний струм; перекрити газ, воду; закрити кватирки, вікна і вхідні двері.

Вийти на збірні евакуаційні пункти і пункти посадки на автотранспорт, або у безпечні зони, вказані в повідомленні. По можливості необхідно надати допомогу особам, які не можуть самостійно рухатись і прибути на збірний пункт евакуації, або повідомити про них начальнику збірного пункту евакуації.

На шляхах евакуації необхідно:

 - неухильно виконувати всі розпорядження керівників;

 - швидко та грамотно діяти за сигналами оповіщення;

 - не залишати своїх місць у транспорті та не виходити з нього без дозволу;

 - після прибуття до кінцевого пункту евакуації пройти реєстрацію та зайняти призначене помешкання.

В безпечному місці для евакуйованих осіб організовується комунально-побутове та медичне обслуговування. Зазначені громадяни в свою чергу зобов’язані виконувати всі розпорядження приймальних евакуаційних органів та місцевих органів влади.

Висока організованість та дисципліна кожного – головне в період евакуації!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь