Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо відкриття меморіальної дошки Кутраню Миколі (псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка Кременецького району Тернопільської області на фасаді Снігурівського ЗЗСО І – ІІІ ступе

Дата: 20.10.2022 15:04
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

       1. Ініціатор громадського обговорення: Борсуківська сільська рада

 

         2. Організатор громадського обговорення – Робоча група з організації громадських обговорень  згідно розпорядження сільського голови  від 06 жовтня 2022 року № 183-ОД щодо відкриття меморіальної дошки Кутраню Миколі (псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка Кременецького району Тернопільської області на фасаді Снігурівського ЗЗСО І – ІІІ ступенів. Робоча група 20 жовтня 2022 року провела засідання на якому розглянули лист від громадської організації «Меморіал Південна Волинь» та історичною довідкою Кутраня Миколи Макаровича. Вирішила оприлюднити матеріали по встановленню меморіальної дошки Кутраню Миколі(псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка  на офіційному сайті Борсуківської сільської ради. Та поставити на громадське  обговорення даний проект (протокол №1  засідання комісії з питань відкриття меморіальної дошки командиру сотні УПА, керівнику Вишнівецького районного проводу ОУН - КУТРАНЮ Миколі (псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка.)

 3. Пропозиції та обґрунтування щодо відкриття меморіальної дошки Кутраню Миколі (псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка -

 

Кутрань Микола Макарович, «Сокіл», «Азарт» – син сільського коваля, народився 1922 року в селі Снігурівка, Вишнівецького району Тернопільської області. Маючи 7 років, почав ходити до школи у Вишнівець. Тут закінчив 7 класів народної школи і батько його віддає на науку до Української Гімназії в Кременці. Тут він учиться до приходу більшовиків, де застають його на 4 класі. За більшовиків гімназію переформували і він попадає у 8 клас середньої школи і вчиться до приходу німців. З приходом німців вступає на матуральні курси в Рівному, які успішно закінчує. В 1943 році стає учителем в селі Снігурівка, де працює один навчальний рік. Будучи вчителем стає членом ОУН. Перед приходом більшовиків йде в теренову боївку, де працює політвиховником під псевдо «Сокіл». З приходом більшовиків в 1944 році переховується від мобілізації до червоної армії, а згодом дістає доручення від районового Провідника Вишнівеччини організувати в терені теренову сотню. За короткий час він організував теренову сотню в якій було 120 бійців з якими почав рейдувати по терені Вишнівеччини. Мав кілька боїв з більшовиками, з яких виходив переможцем. В 1945 році відділ ділиться на рої, з часом від них відходили кращі бійці до теренової праці. При кінці 1946 року «Сокола»  призначають райпровідником на Вишнівеччині де він працює під псевдо «Азарт». На цьому пості працює аж до липня 1948 року після чого дістає інші призначення в боротьбі.

Командир сотні УПА. Писав вірші. Загинув 1 грудня 1948 року в селі Великий Кунинець у бою з більшовиками.

 

        4.Мета: врахування думки жителів Борсуківської територіальної громади, при прийнятті рішення про надання дозволу на встановлення меморіальної дошки  командиру сотні УПА, керівнику Вишнівецького районного проводу ОУН – Кутраню Миколі Макаровичу (псевдо «Сокіл», «Азарт») в селі Снігурівка.

5. Строк проведення заходів з громадського обговорення: громадське обговорення у формі електронної консультації проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення і до 04 листопада 2022 року.

6. Поштова адреса та адреса електронної пошти, строк і форма для подання пропозицій (зауважень): пропозиції (зауваження) подаються на адресу електронної пошти: borsuky.sr@gmail.com  до 04 листопада 2022 року включно.

Пропозиції (зауваження) подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає; юридичні особи подають пропозиції у письмовій формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження; анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

7. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

вул. Шевченка, буд. 3, с. Борсуки Кременецького району, Тернопільської області, 47412, тел/факс (03549) 4-41-42, e-mail: borsuky.sr@gmail.com.

8. Прізвище та ім’я особи, що проводить заходи громадського обговорення: голова КомісіїВажельська Тетяна Василівна.

9. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: до 11 листопада 2022 року, на офіційному сайті Борсуківської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь