Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо проходження осінньо-зимового періоду.

Дата: 04.11.2022 14:24
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

З метою стабільного проходження опалювального періоду та максимального скорочення споживання енергоносіїв в умовах воєнного стану розміщуємо Практичні рекомендації з проходження осінньо-зимового періоду 2022-2023 років, розроблені Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

1) Передусім:

? усвідомте, центральні органи влади та органи місцевого самоврядування роблять усе від них залежне, щоб забезпечити нормальне проходження осінньо-зимового періоду. Водночас, потрібно також докладати зусиль, щоб бути максимально енергоефективними та бути готовими до критичних ситуацій;

? визначте, скільки коштів Ви можете витратити, щоб підвищити власну готовність до надзвичайних ситуацій; усі подальші плани розробляйте, виходячи з цієї суми;

? запишіть, що Ви будете робити, якщо тимчасово (до двох діб) буде припинене: а) газопостачання; б) теплопостачання; в) водопостачання; г) електропостачання;

? у жодному разі не демонтуйте встановлене у Вас обладнання (радіатори опалення, газові плити тощо), оскільки основним Вашим завданням є не його заміна, а зменшення втрат теплової енергії і створення резервів на випадок надзвичайної ситуації;

? складіть план дій, якщо буде потрібно евакуюватися з будинку.

 2) Зменшіть втрати теплової енергії, для чого:

? переконайтеся у відсутності щілин у віконних рамах і, якщо вони є, або встановіть сучасні склопакети; або вкладіть ущільнювач у рами та заклейте їх за периметром ізоляційною стрічкою або скотчем;

? переконайтеся у відсутності щілин у місцях кріплення підвіконня (в разі наявності, заповніть їх монтажною піною/герметиком);

? якщо у Вас встановлені сучасні склопакети, перевірте, наскільки щільно зачиняються вікна, якщо ні – зверніться у компанію, що їх встановлювала;

? наклейте на скло вікон теплозберігаючу плівку;

? почепіть на вікна жалюзі або щільніші фіранки, які відкривайте вдень і щільно закривайте вночі, але так, щоб не прикривати радіатори опалення;

? встановіть тепловідбивні екрани на стіни за радіаторами опалення;

? встеліть підлогу килимовим покриттям хоча б у кімнатах, де Ви проводите найбільше часу (це є особливо бажаним, якщо Ви проживаєте на першому поверсі);

? якщо маєте стіну, яка промерзає взимку, ізолюйте її пінополістирольними листами, гіпсокартоном, корковою настінною плиткою або корковими шпалерами (за неможливості це зробити – почепіть на холодну стіну щільні фіранки, створивши додатковий прошарок повітря між нею й кімнатою);

? переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками (якщо вони є, наклейте ущільнювач за периметром дверних коробок);

? за можливості, встановіть подвійні двері на вході в квартиру або оббийте зовнішній бік дверей дерматином, підклавши під нього шар ізолону, скловати, поролону;

? щоб зберегти тепло, щільно зачиняйте двері між опалюваними та неопалюваними приміщеннями;

? якщо в під?їзді є вхідний тамбур з двома дверима, відчиняйте другі двері, лише коли закриються вхідні, і зачиняйте їх за собою;

? закрийте частину вентиляційних отворів в кімнатах;

? якщо у Вас установлені інверторні спліт-системи (кондиціонери), перевірте їхню придатність для догрівання приміщень.

3) Підвищуйте культуру споживання енергії, для чого:

? замініть усі лампи розжарювання на світлодіодні; ? залишайте працюючими мінімально достатню кількість ламп;

? розташуйте меблі так, щоб отримати максимальне природне освітлення;

? керуйтеся принципом “не більше одного увімкненого потужного приладу одночасно” (такими приладами є “теплі підлоги”, бойлери, електричні 7 плити, духові шафи, пральні й посудомийні машини, електричні конвектори, чайники, праски, мікрохвильові печі, кавоварки тощо);

? надавайте перевагу економним режимам роботи обладнання; використовуйте таймери для користування великою побутовою технікою переважно вночі;

? не залишайте електроприлади у режимі очікування; ? максимально завантажуйте пральну машину й використовуйте температуру прання 30 ?С;

? готуйте в духовій шафі декілька страв одночасно, після чого відкрийте її дверцята, щоб використати залишкову теплоту для догріву кухні;

? надавайте перевагу стравам, приготування яких не потребує великих витрат енергії;

? у пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00) грійте воду на газовій плиті; не кип'ятіть повний чайник, якщо необхідно половина або менше;

? використовуйте термоси;

? раціональніше використовуйте гарячу та холодну воду (встановіть аератори на кранах; замініть душем прийняття ванни; закривайте кран, коли чистите зуби);

? якщо це можливо, встановіть і використовуйте термостатичні регулятори на радіаторах опалення; при цьому не перегрівайте й не пересушуйте кімнати, підтримуйте в них температуру не вище 21 ?С і відносну вологість 40…60%;

? контролюйте використання електроприладів/освітлення (від’єднуйте їх від мережі на час простою/вимикання освітлення);

? встановіть реле захисту від стрибків напруги.

4) На випадок аварійних перерв у наданні послуг:

? із електропостачання, подбайте про наявність:

? ліхтарів на батареях або акумуляторах;

? запасу свічок, сірників;

? повербанків, акумуляторних батарей (не забувайте їх заряджати й перевіряти стан заряду);

? портативних плиток на пропан-бутані, таганків на сухому спирті (під час їхнього використання обов’язково дотримуйтеся правил пожежної безпеки);

? за можливості, автомобільних інверторів з акумулятором і зарядним пристроєм; джерел безперебійного живлення (UPS) (при цьому перед придбанням ретельно перевіряйте можливість їхнього використання для живлення ваших приладів); ? акумуляторів холоду, термосумок;

? за можливості, дизельного або бензинового генератора, запасу пального, подовжувачів (у жодному разі не встановлюйте генератор у закритих приміщеннях без вентиляції);

? із водопостачання: ? подбайте про наявність запасу води (питної й технічної) щонайменше на три доби (періодично оновлюйте цей запас з огляду на встановлені терміни зберігання; врахуйте, що наявність бойлера створює додатковий запас технічної води);

? переконайтеся, що знаєте, як можна злити воду з бойлера, щоб її використати.

? зберігайте воду (питну й технічну) не в одному резервуарі, а в декількох;

? на випадок евакуації передбачте наявність тари невеликого обсягу;

? із газопостачання, подбайте про наявність:

? електричної плитки, портативної плитки на пропан-бутані чи сухому паливі із запасом пального – для приготування їжі;

? бойлера (у південних регіонах – сонячного теплового конвектора) – для підігріву води;

? із теплопостачання, подбайте про наявність:

? електричного конвектора (бажано, з вентилятором, що скорочує тривалість догрівання), найбільш економний варіант – тепловентилятор, здатність якого до “випалювання кисню” є надто перебільшеною); при цьому варто перевірити, чи здатна електромережа витримати додаткове навантаження;

? біокаміну або схожих на нього пристроїв (при цьому обов’язково дотримуйтеся правил пожежної безпеки);

? теплового ізолювання опалюваних кімнат (див. п. 1);

? теплого домашнього одягу, електричних ковдр і простирадл. 5) Додатково. Для приватних домогосподарств:

? організуйте тепловий тамбур на вході в будинок;

? за можливості, встановіть твердопаливний котел, придбавши щонайменше двомісячний запас палива для нього; забезпечте зберігання цього запасу за рекомендованих виробником умов;

? для аварійного забезпечення електроенергією придбайте бензиновий чи дизельний генератор із запасом палива на декілька діб або гібридні СЕС з акумуляторними батареями (АКБ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь