Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо дотримання строку надання витягу з реєстру платників єдиного податку

Дата: 28.11.2022 16:40
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

Згідно з положеннями п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку.

Згідно з п. 299.9 ст. 299 ПКУ строк надання витягу з реєстру платників єдиного податку для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Форми запиту про отримання з реєстру платників єдиного податку (далі – Запит) та витягу з реєстру платників єдиного податку затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308 «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 вересня 2019 р. за №1054/34025.

Спосіб отримання витягу з реєстру платників єдиного податку (безпосередньо в контролюючому органі; в електронному вигляді) зазначається платником податку у Запиті.

На сьогодні реалізована можливість подання платником єдиного податку в електронному вигляді Запиту та отримання ним у той же день в електронному вигляді з реєстру платників єдиного податку.

Надходження від зареєстрованих платників єдиного податку до контролюючого органу Запиту з заявленим бажанням витяг з реєстру платників єдиного податку безпосередньо в контролюючому органі (зокрема в паперовому вигляді) в окремих випадках унеможливлює надання контролюючим органом платнику витягу з реєстру платників єдиного податку у день надходження такого Запиту, при цьому такий витяг надається платнику податків на наступний робочий день.

З метою уникнення неоднозначного трактування та визначення «строку надання витягу з реєстру платників єдиного податку», який для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, необхідно повідомити таке.

Питання визначення та обчислення строків врегульовано Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ).

Згідно з ст. 251 ЦКУ строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (ст.. 252 ЦКУ).

Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (п. 1 ст. 253 ЦКУ).

Отже, надання контролюючим органом витягу з реєстру платників єдиного податку для зареєстрованих платників єдиного податку на наступний після отримання Запиту робочий день не суперечить вимогам ПКУ та відповідає нормам ЦКУ.

По це йдеться у листі ДПС України від 22.11.2022 №14866/7/99-00-24-01-03-07.

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Людмила КОБЕЛЬ

 

Погоджено:

Наталія СОРОКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь