Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Представники ОТГ з Тернопільщини завітали на Прикарпаття для обміну досвідом

Дата: 12.06.2017 17:06
Кількість переглядів: 1268

Фото без опису

З дводенним візитом на Прикарпаття завітали представники об’єднаних територіальних громад Тернопільської області, серед яких були представники Борсуківської ОТГ: Гудим Олександр та Лахманюк Олександр. Гості переймали досвід підготовки інвестиційний проектів, які фінансуються з фондів донорських організацій, та залучення їх коштів на розвиток інфраструктури громад. Своєю чергою тернополяни ділилися з іванофранківцями своїми успішними напрацюваннями.
За словами заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Богдана Кобилянського, Тернопільська область є серед лідерів в Україні за кількістю об’єднаних територіальних громад. Упродовж двох років вдалось утворити 39 ОТГ. На переконання посадовця, такий показник є надзвичайно вагомим, а досвід тернополян може стати прикарпатцям у нагоді.

Директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк підкреслив, що Івано-Франківська область має серйозні здобутки, які були презентовані гостям. Зокрема, це робота в частинах проектної діяльності та енергоефективності. 

Директор Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук зазначив, що, незважаючи на успішність процесу об’єднання громад, важливо забезпечити їхнє якісне функціонування. «Не дивлячись на високі показники об’єднання в Україні, розуміємо, що не має межі досконалості. Ми готові переймати досвід та успішні практики й в інших областях. Знаємо, що Івано-Франківщина має серйозні здобутки у різних галузях, тому ми приїхали сюди», — резюмував Віктор Литвинчук.

Фото без опису

Для гостей було організовано семінар-тренінг з питань циклів управління проектів. Навчальну частину провів експерт з питань регіонального розвитку ІФ центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Мельничук. Він розповів про методику впровадження проектів, моделі та фази проектного циклу. Експерт стверджує, що ефективність і стійкість діяльності ОТГ багато в чому залежить від якості здійснюваних управлінських заходів у сфері керівництва проектним циклом.

Представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільщини взяли участь в обговоренні питань утворення ОТГ на Прикарпатті.

Фото без опису

Під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Богдана Кобилянського у Долині відбулось засідання «круглого столу» з питань реформи децентралізації. Захід було організовано для представників місцевого самоврядування з Долинського та Рожнятівського районів. Участь в обговоренні взяли перший заступник голови РДА Віктор Громиш, заступник очільника районної ради Михайло Лаврів, міський голова Володимир Гаразд, начальник управління регіонального розвитку департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Роман Мочерняк, директори Івано-Франківського та Тернопільського центрів розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк і Віктор Литвинчук. Долучились до обговорення й представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільської області. 
Директор Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук повідомив, що впродовж 2015-2017 років на Тернопільщині утворено 39 ОТГ. На розвиток інфраструктури цих громад минулоріч з Державного бюджету було виділено 142 млн гривень. Нині представники обласної влади спільно з експертами працюють у двох напрямках. «Перший напрямок – це продовження об’єднання територіальних громад в області. На другому рівні ми навчаємо громади ставити спроможними, тобто заробляти кошти, оскільки розуміємо, що донорські програми не будуть вічними», — підкреслив Віктор Литвинчук.

Фото без опису
Директор Тернопільского ЦРМС особливо наголошував на важливості підготовки та формуванні кадрового потенціалу в ОТГ. «Ми навчаємо представників ОТГ створювати власні стратегії розвитку, робити інвестиційні проекти, допомагаємо впроваджувати в громадах інструменти електронного врядування, а також надавати якісні публічні послуги», — наголосив Віктор Литвинчук.

У свою чергу, міський голова Долини Володимир Гаразд сказав, що одностайної підтримки процесу об’єднання у Долині поки немає. Він наголошував на необхідності утворення ОТГ та закликав громадськість наважитись на цей відповідальний крок. 
Поряд з тим Володимир Гаразд презентував гостям з Тернопільшини здобутки Долини в сфері енергоефективності.

У рамках перебування на Долинщині тернополянам було представлено й інші успішні проекти, зреалізовані на Прикарпатті. Так, зокрема, експерт «Туристичної асоціації Івано-Франківщини» Лада Маланій ознайомила їх з транскордонним проектом «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки», а також розповіла про створення ключових продуктів розвитку територій.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь