Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Шахрайській схеми заволодіння коштами!

Дата: 16.02.2024 11:12
Кількість переглядів: 46

До уваги жителів Борсуківської територіальної громади.

Фото без опису

У зв’язку зі стрімким ростом злочинності, пов’язаної із шахрайством, Кременецькою окружною прокуратурою спільно з Кременецьким районним відділом поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проведено вивчення стану протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із шахрайським заволодінням коштами громадян, у тому числі шляхом використання соціальної інженерії (фішингу), в Кременецькому районі за період 2022-2023 років.

В ході вивчення встановлено, що складна соціально-економічна ситуація в умовах воєнного стану в державі зумовила поширення шахрайських дій, в тому числі з використанням соціальної інженерії (фішингу), отримання зловмисниками у держателів платіжних карток їх реквізитів та іншої конфіденційної інформації шляхом імітації у кіберпросторі реальних державних соціальних програм, надання допомоги міжнародними благодійними організаціями, розміщення фіктивних пропозицій у соціальних мережах та інтернет-платформах про продаж військового спорядження.

Наявна практика, коли шахрай, використовуючи реальні оголошення про продаж товарів в інтернет-магазинах, соціальних мережах («OLX», «Ргот», «Instagram» тощо), вводить в оману покупця (потерпілого), який виклав оголошення про намір придбання товару, надсилає потерпілому посилання щодо оформлення доставки, а потерпілий, перейшовши за цим посиланням, самостійно заповнює реквізити своєї банківської картки та інші конфіденційні відомості, які надалі використовує шахрай.

Існують випадки заволодіння коштами громадян, коли здійснюється протиправне перерахування з банківських рахунків грошей без відома та прямої участі власника на інші (підконтрольні правопорушнику) рахунки або карткові рахунки операторів мобільного зв’язку з подальшим їх переведенням у готівку та привласненням. У зв’язку із розвитком технологій дуже поширеними стали випадки вчинення шахрайств шляхом отримання телефонного дзвінка від шахрая, коли потерпілий обов’язково вчиняє певні дії, через які з його карткового рахунку буде знято кошти. Найпоширеніший приклад - виконання шахраями ролі співробітників служби безпеки банку, відділу моніторингу, Національного банку, Національної поліції, Пенсійного фонду України.

У порівнянні з 2022 роком спостерігається виникнення нового виду шахрайств - під приводом надання різного роду послуг, а також поширення шахрайств під видом надання допомоги знайомим та родичам.

З метою уникнення подальшого шахрайського заволодіння коштами громадян, у тому числі шляхом використання соціальної інженерії (фішингу) прохання пильніше ставитись до покупок в Інтернгет мережі та перерахунків грошей з банківських рахунків. Будьте обачливі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь