Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація домашніх тварин!

Дата: 04.07.2024 10:53
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

З метаю забезпечення епізоотичного благополуччя та враховуючи кількість зареєстрованих випадків сказу на території Кременецького району у першому півріччі 2024 року Кременецьке районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області наголошує, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно здійснювати вакцинацію усіх домашніх улюбленців (собак та котів), починаючи з 3-х місячного віку.   Ланівецька дільнична лікарня ветеринарної медицини Кременецької районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснює профілактичні щеплення домашніх тварин на території Лановецької та Борсуківської територіальних громад, вакцина проти сказу є безкоштовною. Пам’ятайте самим дієвим інструментом боротьби зі сказом є вакцинація. Нехтування щепленням тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі ваших чотирилапих друзів водночас стати загрозою здоров’ю членів вашої родини.

Довідково: Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується - смертю. Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини, саме тому важливо як найшвидше після нанесення таких пошкоджень звернутися до лікаря рабіолога за наданням лікувальної допомоги. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 дні. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів та уражає ЦНС (центральну нервову систему), де розмножується у нейронах. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше. Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь