Борсуківська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Йорданські купання в Борсуківській громаді

Дата: 19.01.2018 19:49
Кількість переглядів: 1479

        Хрещення Господнє або як його ще називають Йордана – це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх давен. До наших днів дійшло безліч традицій, вірувань, обрядів та народних прикмет, що передаються з покоління в покоління. Назва свята говорить сама за себе – коли Ісус досяг 30-річного віку, він був охрещений Іваном Хрестителем у річці Йордан.

        Перекази та опис подій того святого дня збереглися й до сьогодні. В Україні і досі дотримуються усіх традицій Водохреща. В вечір напередодні, третій Святвечір, готується "голодна кутя". 18 січня прийнято нічого не їсти, а вже зі сходом першої зорі сідати за вечерю у родинному колі. На святковому столі повинні бути присутніми лише пісні страви: вареники з капустою чи картоплею, смажена риба, узвар та кутя. Після вечері кутю прийнято залишити на столі, а біля неї запалену свічку та ложки. 
       19 січня відбулося святкування Хрещення Господнього і у нашій Борсуківській громаді. Для нашої громади це вже стало традицією. Цьогоріч, зібралося чимало охочих прийняти участь у йорданських купанях.

Фото без опису

         Перед Водохрещем з криги на місцевому ставку вирізали великого хреста "йордана", якого встановили поруч з ополонкою, прикрасили  його гілочками сосни .Вважається, що в цей день вода набуває цілющих властивостей.

         Священослужителі  сіл громади розпочали святкове богослужіння.  Під церковні співи священники занурювали в ополонку срібного хреста, тим самим освячуючи воду. Набрана з освяченого водоймища вода ніколи не псується, скільки б часу не знаходилась в посудині.

Фото без опису

       Найпоширенішою традицією на Водохреща була і залишається традиція купання в освяченій ополонці. Чимоло охочих виявили бажання очиститись в освяченій воді. Дотримався і цієї традиції Іван Володимирович Друзь, для нього це не вперше. Багато кого зробити такий відчайдушний вчинок залякує страх захворіти, проте, варто зазначити, що ще не чутно було про жоден випадок хвороби після купання в ополонці на Водохреща. Люди стверджують, що навпаки вода їх зцілювала після хронічних заворювань. Всі, хто купалися хоча б раз в ополонці в один голос заявляють, що якщо скупався один раз - неодмінно скупаєшся і вдруге наступного року, так як зупинитися нереально, настільки пробирає захоплюючим відчуттям та незабутніми враженнями.

Фото без описуФото без опису

         Для усіх присутніх місцевий підприємець Юрій Кравчук приготував частування. Усім охочим роздавали теплий чай та смачну рибну юшку. Чимало бажаючих зібралося біля пахучих казанків.Незважаючи на пронизливий вітер, біля ставка панувала тепла, душевна атмосфера.

Фото без описуФото без опису

        Різдвяні свята - це чудовий та казковий час для кожного, але все хороше коли небудь закінчується. Вже після Водохреща, 20 січня, люди повертаються до свого звичного трудового режиму, з нетерпінням чекаючи наступного року та набираючись духу аби наважитись скупатися в освяченій крижаній воді. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь